przepisy
zaczerpnięte z internetu i wypróbowane przeze mnie ciasto "czekoladowe" na bazie... fasoli:

składniki:
1 szklanka czarnej fasoli,
2 mocno dojrzałe banany
2 średniej wielkości jabłka
4 łyżki syropu z agawy
szklanka orzechów włoskich
czubata łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
łyżeczka gałki muszkatołowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
odrobina oleju do wysmarowania blaszki

fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości. wrzucić do blendera z obranymi jabłkami i bananami. dolać syrop z agawy, masa powinna być nieco za słodka. oddzielnie wymieszać proszek, kakao, cynamon i gałkę, po czym dodać do masy i porządnie wymieszać. dodać pokruszone orzechy i wymieszać.
przelać masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok. 50 minut.

ze składnikami można pokombinować. dodać inne bakalie. robiłam to ciasto też bez jabłek i bananów i też wyszło bardzo dobre. uwaga na przyprawywesoły jak dodałam nieco za dużo gałki i cynamonu, to wyszło mi ciasto o smaku piernikawesoły

polecam, przetestowane na dzieciach i dorosłych nie stosujących żadnych dietwesoły



  PRZEJDŹ NA FORUM